fbpx

Ma 70 éves a napelem

1954 április 25-én a Bell Labs kutatói bemutatták az első hatékony, széles körben alkalmazható, szilícium félvezetőn alapuló napelemet, amely már áramot is képes volt “hatékonyan” termelni. A terveket Russell Ohl alkotta meg 1939-ben, amelyet 2 évre rá szabadalmaztatott.

Munkáját akkor csak néhány tudós értette meg, de szerencsénkre így is elérte célját. Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kezdetek már egészen 1839-ig visszavezethetők, amikor egy 19 éves francia fizikus Edmond Becquerel megfigyelte és felfedezte a fotovoltikus hatást, amely egy olyan folyamat, amely feszültséget vagy elektromos áramot hoz létre, ha fénynek vagy energiának van kitéve.

Edmond Becquerel – aki felfedezte fotovoltikus hatást
Russell Ohl – a mai napelemek elődjének megalkotója

A nyilvánosság csak később 1958-ban figyelt fel a napelemekre. A következő két évtizedben fokozatos fejlesztések történtek, azonban a napelemek ára magasan maradt.  1971-re 1 watt napelemmel történő előállításának költsége viszont már 100 dollárra csökkent.  Az 1973-as olajválságot követően több olajipari vállalat fektetett napenergiával foglalkozó cégek felvásárlásába, amely mára bizonyítottan jó döntésnek bizonyult és megalapozta a fejlesztések felgyorsulását.

A napelemes rendszerekkel ellátott otthonok száma 2008 körül világszerte ugrásszerűen megemelkedett és a mai napig exponenciálisan nő. Ha ön is gondolkodik napelemes rendszerben – pályázattal vagy anélkül – bátran keressen minket elérhetőségeinken az alábbi linkre kattintva.

Napenergia plusz program 2024 – Aktuális ajánlatok

0
    0
    Kosár
    A kosár üresVissza a shopba