fbpx

5+1 dolog amit érdemes tudni az új otthonfelújítási támogatáshoz!

5+1 otthonfelújítási támogatás

1990. december 31. előtt épült  egy- vagy többlakásos családi házban élők indulhatnak. Az ingatlan lehet belterületi-, külterületi-, vagy zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház is, ami életvitelszerűen lakott ingatlan.

Valószínűleg hitel nélkül nem lesz igényelhető a támogatás, ami egy kamatmentes, maximum 10 évre szóló hitel, ami bármikor előtörleszthető (vagyis a teljes fennálló tartozás egyösszegben visszafizethető).  Az azonban tény, hogy lemondhatnak erről a támogatásról azok akik nem hitelképesek, mert az úgynevezett adósságfék szabály itt is alkalmazásra kerül, ami keretén belül a jövedelem bizonyos részét fogadják csak el törlesztésre, valamint a KHR-en negatív adósként szereplők is kiesnek.

Figyelem! Nem csak a járás besorolásától, hanem az igénylők saját jövedelmén is múlik az, hogy 2,5 és 3,5 millió Ft között mennyi lesz a vissza nem térítendő támogatás összege. Ha a havi bruttó együttes jövedelmek átlaga meghaladja a 742 560 Ft-ot, úgy a legalacsonyabb támogatásra 2,5 millió Ft-ra, míg ha nem éri el a 399 840 Ft-ot, úgy a legmagasabb 3,5 millió Ft támogatásra lesznek jogosultak az igénylők függetlenül a járás besorolásától. Amennyiben 40%-os energetikai hatékonyságjavulás ér el az épület, akkor további 5 % vissza nem térítendő támogatás jár. Tehát a 3,5 millióból maximum 3 millió 675 ezer Ft is lehet.

Legkésőbb 2024. május 1-jén a korszerűsítendő ingatlanba kell, hogy szóljon az igénylő állandó lakcíme vagy ott kell, hogy legyen a tartozkódási helye. Tehát akinek nem oda szól az már el is bukta a támogatást.

Munkálatonként  meghatározásra kerülnek maximum költségek. Például a nyílászárók esetében ez 158 836 Ft/m2 maximális anyagárat és 51 336 Ft/m2 maximális munkadíjat jelent.

Fontos, hogy az ingatlanra nem kerül jelzálogjog bejegyzésre, azonban a korszerűsített ház a hitel futamidejének végéig 10 évig vagy a hitel visszafizetéséig nem idegeníthető el, vagyis nem lehet eladni.

Előregisztráció! Regisztráljon most!

0
    0
    Kosár
    A kosár üresVissza a shopba