fbpx

Energia, ami kárba vész!

Magyarországon jelentős mennyiségű napenergia veszik el naponta a vállalati napelemes rendszerek leszabályozása miatt. Az egyre növekvő számú saját célra termelő erőművek (SCTE) kapacitása már meghaladta a 0,5 gigawattot, ami egyenértékű egy paksi reaktorblokk teljesítményével. Azonban a szabályozás szerint ezek az erőművek nem táplálhatnak vissza a hálózatba, ami jelentős energiafelesleget eredményez.

A kapacitás növekedése

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) adatai szerint idén augusztus elején már meghaladta a 0,5 gigawattot a saját célra termelő erőművek (SCTE) kapacitása Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a vállalati felhasználásra épült napelemes rendszerek összesített teljesítménye már elérte a paksi atomerőmű egy reaktorblokkjának névleges teljesítményét. Az SCTE-erőműveket tipikusan épületek, csarnokok tetejére telepítik, és ezek szabályozás szerint a megtermelt energia kizárólag helyben hasznosítható – a többlet nem táplálható vissza a hálózatba.

Vajon melyik lesz a nyerő hosszútávon?

Energiafelesleg

Ez a szabályozás azt eredményezi, hogy az erőműveket túltermelés esetén leszabályozzák, azaz ténylegesen kevesebbet termelnek, mint amennyit tudnának. Iparági sztenderdek szerint egy-egy ilyen rendszer esetében az energia körülbelül 15, de esetenként akár 30-40 százaléka is elveszik. A Green Geo számításai szerint országos szinten több mint 100 megawatórányi fel nem használt energiáról van szó. Ez a mennyiség elegendő lenne egy kisváros lakosságának éves energiafogyasztásának fedezésére.

Hazánban lassan "elterjedhet az energiaszemét" fogalma

Lehetőségek a megoldásra

A felesleges energia jelentős része hasznosítható lenne energiamenedzsment-rendszerekkel, illetve hő- és villamosenergia-tárolási megoldásokkal. Azonban a magyar cégek többsége – nyugat-európai társaikkal ellentétben – nem él ezekkel a lehetőségekkel. Ezért fontos lenne, hogy a vállalatok felismerjék az energiahatékonyság és a fenntarthatóság jelentőségét, és befektessenek a megfelelő technológiákba.

Konklúzió

A napelemes rendszerek leszabályozása miatt Magyarországon naponta több mint 100 megawatt energia veszik el, ami egy paksi reaktorblokk teljesítményének 20 százaléka. A probléma megoldása érdekében elengedhetetlen, hogy a vállalatok energiamenedzsment-rendszereket és energia-tárolási megoldásokat alkalmazzanak, így csökkentve az energiafelesleget és növelve a hatékonyságot.

Akkumulátorral egészítené ki a meglévő rendszerét? Esetleg még nincs, de szeretne?

A Green-Home Technologies Kft. a legújabb technológiájú, minőségi és megbízható termékeket kínálja ügyfelei számára a napelemrendszerek piacán. Az elmúlt évek során folyamatosan arra törekedtünk, hogy termékeink ár-érték aránya kiemelkedő legyen, így biztosítva, hogy a vásárlóink a lehető legjobb megoldáshoz jussanak hozzá.

Amennyiben Ön is napelemes rendszerben gondolkodik vagy akkumulátorral egészítené ki meglévő rendszerét, töltse ki űrlapunkat, vagy használja az alábbi elérhetőségeinket, hogy felvehessük Önnel a kapcsolatot:

Telefon: +36 20 420 9484
Email: sales@green-home.hu